Warmtepompen
Sollec Technics, uw warmtepomp installateur!
Milieu, klimaat en energie zijn meer en meer basisbegrippen geworden in de hedendaagse woningbouw. Een warmtepomp is een van de meest efficiënte, energiezuinige en milieuvriendelijke manieren van verwarmen, warm water productie en koeling. De combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen is de meest rendabele oplossing op lange termijn.
Met een warmtepomp is het mogelijk energie te onttrekken uit de omgeving (bodem, water en lucht) op een relatief lage temperatuur en deze om te zetten naar bruikbare warmte voor verwarming en sanitair warm water. Bovendien vergen warmtepompen weinig tot geen onderhoud.
Als RESCERT-gecertificeerd bedrijf plaatsen wij lucht/lucht-, lucht/water- en geothermische warmtepompen. Bij de plaatsing van warmtepompen voorziet de overheid bovendien subsidies als u aan alle voorwaarden voldoet.
Ontdek onze soorten warmtepompen:
1) Warmtepomp lucht lucht
In tegenstelling tot de andere soorten warmtepompen, geeft de lucht-lucht warmtepomp de warmte af in de vorm van lucht en niet in de vorm van water. Er wordt dan een buiten- en een binnenunit geplaatst die met elkaar in verbinding staan. Deze buitenunit zuigt buitenlucht aan en kan zowel op de grond, aan de muur of op een plat dak geplaatst worden.
Via de binnenunit wordt er warme – of koude – lucht in de woning geblazen die zo voor verwarming of verkoeling zorgt. Je kan een lucht-lucht warmtepomp namelijk ook als airco gebruiken.
Voordelen:
- Lagere investeringskost dan bij de andere warmtepompsystemen
- Kan ook geplaatst worden in bestaande woningen
Nadelen:
- Hoger verbruik
- Neemt ruimte in in de woning en er kan geluidshinder ervaren worden
2) Warmtepomp lucht water
De energiebron is hier eveneens de buitenlucht waaruit de warmte onttrokken wordt voor de verwarming en/of de warm waterproductie.
Voordelen:
- Lagere investeringskost dan bij de geothermische systemen
- Er moeten geen graafwerken en/of boringen gebeuren in de tuin
Nadelen:
- Lagere rendementen in de winter dan bij een geothermisch systeem
- Geen passieve koeling mogelijk (wel actieve)
3) Geothermische warmtepompen
Bij deze systemen wordt warmte onttrokken aan de aarde. Er worden gesloten circuits door middel van boringen verticaal in de ondergrond gebracht. Het aantal en de diepte ervan is steeds afhankelijk van het vereiste verwarmingsvermogen, de lokale ondergrondgegevens en de mogelijke inplanting in de tuin. Via een pompsysteem wordt er speciale koude vloeistof in de grond gepompt. Doordat de natuurlijke warmte van de aarde deze buizen en de vloeistof erin gaat opwarmen, krijgen we een toegevoegde energie. Deze energie wordt daarna ingezet om uw woning op te warmen.
Voordelen:
- Geen zichtbare toestellen aan de buitenkant van de woning
- Een groot voordeel van geothermische warmtepompen is de mogelijkheid om de woning te koelen met de bodemtemperatuur (passieve of natuurlijke koeling). Bovendien is hier bijna geen energiekost voor vereist aangezien het hier gaat over warmt-uitwisseling tussen de woning en de bodem.
Nadelen:
- Hogere investeringskost (wat wel deels gecompenseerd wordt door de hogere subsidies)
- Impact op de tuin
Scandinavische kwaliteit!
Een duurzame verwarmingsoplossing begint met kwalitatieve producten. Daarom kiezen wij voor de warmtepompen Thermia en Nibe – twee Zweedse merken die hun hoge kwaliteit al meermaals bewezen.